DSC_1124

Lasagne Bolognese czyli po włosku <3

Marzec 2, 2017 , In: Blog, gotujemy , With: 2 komentarze
0

Nie lubię gotować, niestety. Nigdy nie wiem co ugotować, nie lubię też zakupów spożywczych. Ale kiedy dostajesz pudełko z produktami od Lidla pod drzwi i to w dodatku z produktami włoskimi to było by grzechem nie ugotować. No dobra może to nie est do końca tak, że nie lubię. Jeśli pytam moją rodzinę co by chcieli zjeść a oni wiedzą dokładnie co to wtedy powiedzmy, że nie jest najgorzej. Ale chyba każda mama ma codziennie ten sam dylemat a mianowicie co dziś na obiad ?? Jeśli chodzi o włoską kuchnię to mamy duże pole do popisu. Przedwczoraj robiliśmy spagetti a dzisiaj padło na lasagne 😉 Nie żebym tak z głowy zrobiła, z pomocą jak zawsze przyszła strona kwestiasmaku.pl, chyba każdy ją zna. Jako, ze czas u mnie to towar deficytowy to raczej się nie zdarza, żebym się stosowała to ilości odpowiednich składników. Raczej robię to na oko. Lasagne wyszła pyszna więc podaję Wam przepis a wszystkie produkty dostaniecie w Lidlu 🙂

SKŁADNIKI

  • makaron w płatach do lasagne
  • sos boloński z poniższego przepisu
  • sos beszamelowy z poniższego przepisu
  • 150 g tartego parmezanu

Sos boloński

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 150 g pancetty lub boczku (krojonego w paski, lekko wędzonego)
  • 500 g mięsa mielonego
  • 140 g (4 łyżki) koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka gorącego bulionu wołowego
  • 1 puszka (400 g) passaty pomidorowej
  • pomidory suszone na słońcu

Sos beszamelowy

  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 650 ml mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

PRZYGOTOWANIE

  • Sos boloński: na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą marchewkę (warzywa można też rozdrobnić w malakserze). Obsmażyć, następnie przesunąć na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Zrumienić i wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa.
  • Gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, dodać gorący bulion wymieszany z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać passatę pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut.
  • Sos beszamelowy: w średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas energicznie mieszając aż sos będzie gładki. Gotować na wolnym ogniu przez kilka minut. Odstawić z ognia, doprawić solą i gałką muszkatołową.
  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Przygotować żaroodporną formę o wymiarach około 19 x 27 cm. Wysmarować ją masłem, wlać i rozprowadzić ok. 100 ml sosu beszamelowego, ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne (mogą nieznacznie na siebie nachodzić).
  • Na płatach lasagne rozprowadzić warstwę sosu bolońskiego, następnie polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Powtórzyć jeszcze 4-krotnie. Tak złożoną lasagne włożyć do piekarnika i piec 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut przed porcjowaniem.

 

SMACZNEGO

DSC_1124

DSC_1077

DSC_1092

DSC_1102

DSC_1106

DSC_1109

DSC_1114

DSC_1117

DSC_1124

DSC_1128

Jeśli podobał Ci się post będzie mi bardzo miło jeżelili go udostępnisz dalej lub polubisz .

Share to Google Plus
YOU MIGHT ALSO LIKE
Listopad 2, 2014

Weekendowo:)

góry, jesień, rodzina
READ ARTICLE
Sierpień 4, 2014

Come Back

Blog
READ ARTICLE
Listopad 24, 2016

Starsza siostra <3

Blog, miłość
READ ARTICLE
    • olat
    • Czerwiec 21, 2017
    Odpowiedz

    Wygląda przepysznie! 🙂 Uwielbiam takie jedzenie.
    Polecam Ci książkę „Zatrzymać dzień” – tam wiele wskazówek odnośnie zdrowego jedzenia dla całej rodziny. Odżywiania, które pomoże nam się lepiej czuć, lepiej wyglądać i uchronić się przed chorobami. Szczerze polecam.

    • My Belle Papillon
      • My Belle Papillon
      • Wrzesień 11, 2017
      Odpowiedz

      dziekuje, na pewno sprawdze ta książkę 🙂

Leave a Comment

Mama bliźniąt i całej zgrai zwierząt. Nasz dom to istny huragan...dwoje dzieci , siedem psów i dwa koty to mieszanka wybuchowa, ale jest wesoło. Zapraszamy do Naszego swiata:)

zBLOGowani.pl

Instagram

  • Zakopane hej!!! ❄️❄️🌲🌲
  • Dzień dobry ❤️ moje 2/3 👁👁 #fotografia #mojamilosc #pasja #dzieci #mama #mamafotografuje #sara #bruno #listopad
  • Happy halloween 🎃🎃🎃🎃
  • Tata ma oko 😍 takie cus znalazłam w telefonie 🙈🙈😍❤️ wspomnienia bezcenne #jakonisiekochaja #bratisiostra #sara #bruno #pisa #włoskiewakacje #rodzina #bezcennyczas #razem #polskarodzina #rodzinkapl
  • Włochy są już tylko pięknym wspomnieniem, na pewno wrócimy tu za rok 👊🏼⛰🙋🏻❤️ a tymczasem żegnaj Italio witaj polsko 🙈🙈😘 #backtoschool #backtoreality #back #powroty #homesweethome #wszędziedobrzealewdomunajlepiej
  • Takie nasze popołudnia 🙈🙈🙈 #italia #włoskiewakacje #mogłabymtakcidziennie #beerlover #noalcohol #vecchiasassa #toskania #octobre #październik #włoskajesień

Follow Me!

}